Wednesday, February 12, 2020

Ecuadori köögi radadel

Kui Ecuadori köögiga tutvuma hakkasin, olin üllatunud kui palju kartulit võis retseptides leida. Kuna ka eestlane on kartulisööja rahvas, siis valmistamiseks kartulitoidud ka valisin. Llapingacos ja Locro de papa on üsnagi klassikalised Ecuadori road, mida tasub kindlasti proovida.


Llapingachos ehk lihtsamalt öeldes kartulipannkoogid on Ecuadori traditsiooniline toit, mida valmistatakse kartulipudrust, sibulast ja juustust. Väga lihtsate komponentidega ja maitsev. Minu jaoks ideaalne hommikusöögiks. Paljudele võibolla nii toekas hommikusöök ei meeldi, aga soe ja soolane hommikusöök on kindlasti üks minu eelistusi (kui vaid iga päev teha viitsiks).
Tüüpiliselt serveeritakse llapingachot pähklikastmega ning tihti lisatakse ka taldrikule praetud muna, avokaadot, vorstikesi ja kergemat salatit. Mina seekord pähklikastet valmistama ei hakanud, vaid sõin neid hapukoorega.


Llapingachos ehk Ecuadori kartulipannkoogid


Vaja läheb:
3 kartulit
0,5 tassi riivitud juustu
0,5 sibulat (hakitud)
veidi achiote pulbrit või annato seemneid
vajadusel jahu
soola ja pipart
õli

Keeda kartulid. Samal ajal prae pannil sibul. Kui sibul on enam-vähem pehme, lisa achiote pulber, prae veel mõned minutid. Tõsta kõrvale.
Kui kartulid on keenud, kurna nad ja tõsta veidikeseks jahtuma. Seejärel purusta kartulid (pudruks), lisa maitsestatud sibul ja juust. Sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Kartulisegu peaks jääma piisavalt tihke, et saaksid vormida pallid/kotletid. Juhul kui segu on liialt vedel, lisa juurde jahu, kuniks saad paraja konsistentsi. Minu meelest küll jäi segu väga hästi kokku ja mina teda ei lisanud.
Prae pannil mõlemalt poolt madalamal kuumusel kuldpruuniks.






Locro de papa on Ecuadori löögis levinud kartuli ja juustu supp. Supp on Ecuadori köögis peaaegu alati kohal. Locro de papa on suppidest üks soodsamaid ja maitsvamaid. Serveeritakse avokaadoga (mis minul läks serveerimise hetkel meelest).

              Locro de papa


Vaja läheb:
5 keskmise suurusega kartulit (tükeldatud kuubikuteks)
5 klaasi vett
0,5 klaasi piima
0,5 klaasi riivitud mozzarellat
0,5 sibulat (hakitud)
2 küüslauguküünt (hakitud)
0,5 tl annato seemneid või achiote pulbrit
0,5 tl köömneid
soola ja pipart
õli

Kuumuta potis õli. Lisa hakitud sibul, küüslauk, annato seemned ja köömned. Kuumuta läbi, kuni sibul hakkab karamelliseeruma. Lisa kartulid ja prae veel 5 minutit, kartuleid iga minuti tagant segades. Lisa vesi. Lase keema tõusta ja keeda kuni kartulid on pehmed. Võta pudrutamp ja tambi kartulid pudruks nii, et jääks ka tükke sisse. Alanda kuumust ja lisa piim. Keeda veel 5 minutit. Lisa juust ja hakitud koriander, sega läbi ja tõsta tulelt. Kui soovid kreemisemat tulemust, võid mozzarella asemel kasutada nt ka toorjuustu. Serveeri.




No comments: